Stichting Vajra steunt de ontwikkeling van Nepal met projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en ecologie. Het zwaartepunt van ons werk ligt in het arme berggebied van de provincie Sindhupalchowk. Het Nederlandse bestuur werkt samen met het bestuur van de Vajra Foundation, onze zusterorganisatie in Nepal. De Foundation bedenkt de projecten en voert ze ook uit. Alle projecten zijn gericht op vooruitgang en zelfredzaamheid. Alle medewerkers van Vajra, in Nederland en in Nepal, zijn vrijwilligers.

Vajra bouwt scholen, verleent studiebeurzen en richtte in 2017 een eigen particuliere school op, de Vajra Academy.
Vajra bouwde tientallen openbare watertapplaatsen en latrines in afgelegen bergdorpen en richtte healthposts in voor directe medische hulp. Daarnaast heeft Vajra in samenwerking met SIMAVI een community health development program opgezet, gericht op voorlichting en ziektepreventie. In zeven vluchtelingenkampen langs de grens met Bhutan heeft Vajra het grootste zonneovenproject ter wereld gerealiseerd. Vajra heeft geïnvesteerd in de bouw van een ecologisch hotel annex conferentiecentrum in de Himalaya: het Vajra Eco Resort.

Stichting Vajra is in 1997 opgericht door Maarten Olthof, bioloog, boeddhist en organisator van spirituele reizen naar India en Nepal.