In december 2017 werd de sponsorwandeling al aangekondigd. Net als op eerdere jubilea van Stichting Vajra zou er weer gewandeld gaan worden voor Nepal, een initiatief van Liesbeth Waller. Nadere informatie zou volgen, maar aanmelden kon alvast. Ergens in april werd vervolgens de sponsorbutton geopend, en het tellen kon beginnen….

En toen was het 26 mei.

Een stralende dag, vroeg in de ochtend, verzamelplaats: station Wijhe. Een sportief uitgedoste groep mensen: rugzakjes, petjes en stevige stappers. Kreten van herkenning, handen schudden, zoenen. Maarten neemt het woord, een warm welkom voor iedereen, niet op de laatste plaats aan de uit Nepal overgekomen leden van de Vajra Foundation. De tocht kan beginnen. Eerst wat onwennig in de bebouwde kom van Wijhe, een voorlopig laatste plasplaats wordt nog bezocht, flesjes water bijgevuld. Liesbeth Waller, onze enthousiaste wandelgids, gaat voor. Trots en blij, maar ook met een zorgzaam oog want alles moet toch wel in goed banen gaan.

De dijk over, en daar is ie, de IJssel, volgens Maarten de mooiste rivier van Nederland. Een prachtige rivier, dat is het, we genieten van het mooie uitzicht. De Nepalezen verwonderen zich over een voorbijvarend vrachtschip.
Al lopend vormen mensen keuvelende groepjes. Hier zijn wandelaars op pad die herinneringen ophalen, aan wandeltochten in Nepal en Tibet, aan een eerdere jubileumreis, aan projecten van Vajra aldaar. Maar ook andere sponsoren, vrienden, bestuursleden.  Nu allemaal samen aan de wandel, voor een fantastisch doel.

 

Af en toe vormen we een lange optocht over smalle paadjes door drassig land, we klauteren over een hekje.  Langs zonnende koeien aan de waterkant, hoe Hollands wil je het hebben? Op naar de volgende hindernis, een trekpontje naar de andere oever. Ook hier weer vele behulpzame handen, maar ook lekker wiebelen, vrolijk naar elkaar zwaaien, foto’s maken en genieten van zon, water en de frisgroene natuur. Na ongeveer zes overvaarten heeft iedereen weer vaste grond onder de voeten. We vervolgen onze tocht. Vlakbij een oude steenfabriek zien we een ooievaarsnest. Prachtig, de trotse ouders, de open bekjes van de jonkies.

Even stilstaan en genieten. Nog een klein stukje verder en we lopen in de open armen van de vrijwilligers van de pauzeplek! Koffie, thee en koek, een zitplaats, en veel schaduw, ook wel even lekker nu. Nog veel meer bijpraten, en een deelneemster sluit nog vastberaden aan, ze is nog niet zo lang geleden geopereerd maar loopt toch mee!
Verder gaat de tocht, langs groene velden met wuivende bloemen.  Over een brug, moedereend met jongen in haar kielzog, de Nepaleze vrouwen hebben hoofddoek en paraplu opgedaan. Wat een kleurrijke optocht zijn we, en steeds hoger staat de zon.

 

Een laatste stuk langs de weg, dan komt Olst in zicht. Opeens weer in de bewoonde wereld. Daar komen we binnen in het Holstohus, warm, opgewekt en super voldaan. Dit hebben we toch maar mooi gedaan, natte shirtjes, dikke schoenen en korte broeken uit. Opfrissen, op naar het vervolg van het programma. En natuurlijk enorm benieuwd naar wat we bij elkaar hebben gelopen voor stichting Vajra! Het bedrag wordt bekend gemaakt tijdens de jubileumdag, door Liesbeth Waller en bestuurslid Edzo Ebbens: 2520 euro! En intussen is er nog meer bij gekomen. Een totaal van 3445 euro.

Silvia Huisman